Compartir

El recent terratrèmol que va sacsejar Taiwan ha posat en dubte l’estabilitat del mercat dels semiconductors, particularment a causa del seu impacte en TSMC, la major empresa productora de xips del món i principal proveïdor de gegants com Apple i Nvidia. Encara que el terratrèmol no va causar danys estructurals significatius a les fàbriques de TSMC, ha provocat la suspensió temporal de la producció en algunes plantes i l’evacuació d’empleats, la qual cosa ha generat preocupacions sobre la cadena de subministrament global de tecnologia.

A curt termini, aquesta interrupció en la producció pot tenir repercussions en els preus dels semiconductors i els productes que els utilitzen, especialment en un moment en el qual la demanda de xips ja era alta a causa de la pandèmia i la transició a la tecnologia 5G.

Aquesta situació podria veure’s exacerbada pel fet que TSMC produeix al voltant del 60% dels semiconductors mundials i del 90% dels xips més avançats, la qual cosa fa que el seu paper en la indústria sigui essencial.
A més, aquest esdeveniment pot afectar la reputació de TSMC com un proveïdor de confiança i estable, la qual cosa podria portar a clients com Apple i Nvidia a buscar diversificar les seves cadenes de subministrament i reduir la seva dependència de l’empresa taiwanesa. Això podria afectar negativament a TSMC en el mercat borsari, on ja s’han observat pèrdues després del terratrèmol.

D’altra banda, aquesta situació podria impulsar la innovació i la diversificació en la indústria de semiconductors, la qual cosa podria ser beneficiós a llarg termini per a la competitivitat i la resiliència de la indústria. També podria generar oportunitats per a altres empreses de semiconductors que busquin omplir el buit deixat per TSMC en cas que es prolongui la suspensió de la producció.

En conclusió, encara que l’impacte del terratrèmol a Taiwan i TSMC pot resultar en unes certes dificultats a curt termini per a la indústria dels semiconductors i la cadena de subministrament global de tecnologia, també pot generar oportunitats d’innovació i diversificació a llarg termini. No obstant això, serà important seguir prop dels esdeveniments i les decisions que prenen les empreses i els governs implicats per a garantir l’estabilitat del mercat i mitigar els possibles efectes negatius.